Receptury  
 

 

Lidé  vyzkoušeli  k jídlu  snad  vše, co  bylo  jen  trochu  poživatelné. Zejména  v období  nedostatku  potravy, jichž  bylo  v historii  lidstva  mnoho. Některé  potraviny  se  však  udržely  na  jídelníčku  i  v dobách  pozdějších, kdy  strádání  pominulo  a  lidé  se  vraceli  k obvyklému  způsobu  stravování. Hlemýždi  se  u  nás  jídají  jenom  vzácně  a  můžeme  je  okusit  spíše  v  „ lepších „  restauracích  a  v hoteliérských  kapacitách  pro  cizince, třebaže  dnes  jsou  možnosti  připravit  si  pokrm  z hlemýždího  masa  doma.

 

V některých  zemích  však  náleží  pokrmy  z hlemýžďů  k vybraným  lahůdkám, určeným  především  k slavnostnímu  pohoštění, jaké  bývá  o  vánocích, na  Silvestra  či  na  Nový  rok. Např.  francouzská  kuchyně  zná  řadu  receptů  na  úpravu  hlemýžďů  a  zní  lze  čerpat  náměty  i  pro  naší  kuchyni.

  Z hlemýžďů  lze  připravovat  polévky, omáčky, předkrmy, saláty. Lze  je  vařit, péci, smažit, dusit  nebo  kombinovat  s dalšími  potravinami. Pokrmy  z hlemýžďů  nejsou  určeny  k nasycení, nýbrž  spíše  k tomu, abychom  si  na  nich  vybraně  pochutnali  a  povzbudili  apetit.

 

 

Použití  zmrazeného  hlemýždího  masa

 

Zmrazené  hlemýždí  maso  vaříme  v hrnci  cca  2,5 hod.  nebo  v tlakovém  hrnci  cca  30 min.  s přidáním  kořenové  zeleniny, cibule  a   koření  (  nové  koření, celý  pepř, bobkový  list, tymián ). Místo  vody  na  vaření  můžeme  použít  masový  vývar  nebo  polévku  z kostky  masoxu. Můžeme  též  přidat  bílé  víno.

 

Hlemýždí  polévka

 

100 g zmrazeného hlemýždího masa, 20 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, mletý pepř, 1 pórek, petrželka nebo pažitka muškátový oříšek

 

Uvařené odkapané  hlemýždě buď  vcelku  nebo  překrojené  osmažíme  krátce  na  polovině  másla  s jemnými  kolečky  pórku. Asi  litr  masového  vývaru  povaříme  s jíškou, připravenou  z mouky  a  zbylého  másla, okořeníme  špetkou  mletého  pepře  a  muškátového  oříšku, osolíme  a  povaříme. Nakonec  vmícháme  osmažené  hlemýždí  maso  s pórkem  a  sekanou  petrželkou  nebo  pažitkou. Podáváme  s malými  topinkami  nebo  kostičkami  osmažené  žemle.

 

 

Plněné  ulity

 

100 g zmrazeného hlemýždího masa, ¼ malého květáku, 1 karotka, 40 g másla, 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, sůl, mletý pepř

 

Uvařené  hlemýždě  pokrájíme  a  promícháme  s povařenou  a  posekanou  zeleninou. Směsí  naplníme  ulity. Přelijeme  vejcem  rozšlehaným  se  strouhaným  sýrem, špetkou  soli  a  mletého  pepře. Ulity  naskládáme  na  plech  posypaný  solí  a  v rozpálené  troubě

( 8 – 10 min.) zapečeme. Potom  položíme  ulity  na  listy  salátu  a  obložíme  plátky  rajčat  a  salátové  okurky.

 

 

Rajčata  plněná  hlemýždí  směsí

 

8 tvrdých rajčat, 100 g zmrazených hlemýžďů, 1 střední cibule, 40 g másla, 50 g žampiónů, 1 stroužek česneku, mletý pepř, sůl, petrželka, kmín

 

Rajčata omyjeme, seřízneme  vršky  a  lžičkou  vydlabeme. Sekanou  cibuli  zpěníme  na  másle, přidáme  malé  plátky  očištěných  žampionů, osolíme, okmínujeme, opepříme  a  ve  vlastní  šťávě  dusíme. K měkkým   žampiónům  přidáme  posekané  hlemýždě, rozetřený  česnek  a  krátce  podusíme. Vychladlou  směsí  plníme  připravená  rajčata  a  povrch  ozdobíme  snítkou  petrželky.

 

 

Zapečená  hlemýždí  směs

 

100 g zmrazených uvařených hlemýžďů, 50 g drůbežích jater, 1 lžíce sterilovaných žampiónů, 1 žloutek, 1 žemle, 3 – 4 lžíce smetany, 1 – 2 stroužky česneku, sůl, petrželka, 40 g másla

 

Okapané  hlemýždě  rozsekáme  spolu  se  sterilovanými  žampióny  a  játry.Přidáme  žemli  bez  kůrky, předem  pokrájenou  a  rozmačkanou  ve  smetaně, žloutek, sekanou  petrželku, utřený  česnek, rozměklé  máslo, osolíme  a  dobře  promícháme. Směsí  naplníme  ulity  a  v předehřáté  troubě  na  plechu  zapečeme. Podáváme  s plátky  veky  potřeným  bylinkovým  máslem.

 


WebCzech Team © 2006